Preventie

Een gezonde mond en een mooi gebit beginnen bij preventie. U kent vast het gezegde ‘voorkomen is beter dan genezen’. Dat geldt ook voor uw gebit. Het is belangrijk om op de juiste manier te poetsen, flossen, stokeren of ragen en om regelmatige uw gebit te laten controleren. Op www.allesoverhetgebit.nl vindt u veel praktische informatie over hoe u uw gebit mooi en gezond kunt houden.

De meest voorkomende tandziekten zijn tandcariës (gaatjes), tandsteen en parodontitis (slecht tandvlees). Deze aandoeningen zijn te voorkomen of in ieder geval tot staan te brengen door tenminste twee keer per dag de tanden en kiezen goed te poetsen met fluoride-bevattende tandpasta.

De voornaamste tandziekten

Tandcariës

Tandcariës (‛gaatjes’) ontstaat door vaak en/of veel gebruik van suikerbevattende voedingsmiddelen of dranken. De bacteriën in de tandplaque zetten de suikers om in zuren die de tanden aantasten waardoor er gaatjes ontstaan.

De belangrijkste manier om cariës te voorkomen is het suikergebruik drastisch te verminderen: minder suiker, minder snoep en minder frisdrank. Wij adviseren u om tenminste 2 keer per dag gedurende 2 minuten met fluoride-bevattende tandpasta uw gebit te poetsen. Fluoride in tandpasta beschermt tegen cariës doordat het de tanden minder gevoelig maakt voor zuren.

Tandsteen

Wanneer tandplaque langdurig aanwezig is kan deze verkalken en ontstaat tandsteen. Ook onder het tandvlees komt tandsteen voor.
In tegenstelling tot tandplaque is tandsteen niet weg te poetsen maar kan het alleen professioneel verwijderd worden, dus door tandarts, mondhygiëniste of preventieassistente.

Tandsteen is te voorkomen door het gebit goed te poetsen en zo tandplaquevrij te houden. Aanbevolen wordt tenminste 2 keer per dag en minimaal 2 minuten per poetsbeurt.

Parodontitis

Parodontitis is een ontsteking van het tandvlees waarbij ook het kaakbot aangetast is. Parodontitis ontstaat als reactie van het tandvlees op tandplaque of tandsteen. Bij de ene persoon kan deze ontstekingsreactie veel heftiger zijn dan bij een ander. Hoe dit komt is niet goed bekend.

Doordat bij parodontitis ook kaakbot verloren is gegaan, kunnen tanden en kiezen los komen te staan. Dit kan niet meer hersteld worden. Verergering van parodontitis is te voorkomen door uw gebit professioneel laten reinigen. Afhankelijk van de ernst van de parodontitis wordt dit gedaan door de preventieassistente of mondhygiëniste, uw eigen tandarts of wordt u verwezen naar een parodontoloog. Daarnaast is het zeer belangrijk dat u zelf uw gebit elke dag 2 maal gedurende 2 minuten minutieus poetst.

Tandenborstels

Om de tanden en kiezen goed schoon te maken is het noodzakelijk tenminste 2 maal per dag te poetsen. In principe maakt het niet uit of u met een handtandenborstel of met een elektrische tandenborstel poetst. Het voordeel van elektrische borstels is dat het poetsen gemakkelijker is en dat de borstel vaak voorzien is van een timer die de poetstijd aangeeft. Het nadeel van een elektrische borstel is dat ze geluid maken en duurder zijn dan handtandenborstel.

Er zijn goede en minder goede elektrische borstels. In onze praktijk adviseren wij de Sonicare tandenborstels van Philips.
Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website www.philips.nl/sonicare.

Tandpasta

Let erop dat de tandpasta die u gebruikt fluoride bevat. Er bestaan tandpasta’s voor volwassenen (normale hoeveelheid fluoride) en voor kleuters en peuters (gereduceerde hoeveelheid fluoride). Voor volwassenen bestaan naast standaard tandpasta’s ook tandpasta’s voor gevoelige tanden en anti-tandsteentandpasta’s.

Gevoelige tanden ontstaan vaak doordat het tandvlees terugtrekt en tandbeen bloot komt te liggen of door het dunner worden van het glazuur, bijvoorbeeld door slijtage. Tandbeen is poreus en daardoor gevoelig voor warm en koud. Tandpasta’s voor gevoelige tanden verstoppen de poriën in het tandbeen waardoor de gevoeligheid afneemt.

Anti-tandsteentandpasta’s remmen de verkalking van de tandplaque zodat minder tandsteen ontstaat. Het tandsteen dat desondanks ontstaat is vaak minder hard. Deze tandpasta’s zijn niet geschikt voor patiënten die gevoelig zijn voor gaatjes (met name kinderen) en volwassenen met gevoelige tanden.

Andere mondhygiëne-producten

Floss of tandzijde, tandenstokers, ragertjes en spoelmiddelen kunnen ook gebruikt worden bij het schoonmaken van uw gebit.
Onze assistentes kunnen u hierover informeren en u instrueren over de juiste toepassing van deze producten.